一文揭露英國物業Sourcing Agent收費

喺英國購買物業,程序繁瑣得嚟又複雜。因應疫情影響,好多外國人都未必可以飛過去親身睇樓,以及處理買樓流程,呢個時候就需要代理與律師團隊嘅幫忙喇。但係香港人對英國市場唔太了解,究竟可以搵邊個、去邊度搵人幫手?

喺香港,有唔少人會搵地產代理幫手搵盤,而喺英國,都一樣有類似嘅代理,但就分成Estate Agent同Sourcing Agent兩種。

Estate Agent與Sourcing Agent的分別

Estate AgentSourcing Agent
服務對象賣家買家
職能為賣家爭取盡量高的成交價代表買家與業主議價,爭取以較低價錢成交
服務費平均為成交價的0.75 – 1.42%
(包括VAT)
不同代理收費不一,一般為£1,000 – 5,000

上述嘅表格顯示,Estate Agent同Sourcing Agent有根本嘅分別,兩者嘅服務對象、職能都完全唔同。

而作為買家,唔熟悉當地市場、又冇門路搵盤,好多時都要靠Sourcing Agent幫忙。但係市面上嘅代理良莠不齊,要搵信得過又唔會甩頭甩尾嘅代理其實都唔容易。

搵錯代理唔止盤源唔靚,仲有可能會俾佢呃錢,向你收取正常範圍以外嘅費用!

好多香港人都習慣咗搵代理睇樓盤,睇到啱為止,成交後代理先會抽佣。但係其實英國嘅運作好不一樣,代理只會俾提供2-3個盤你,最後成唔成交都好,都要俾£1,000 – 5,000嘅費用。即係話,你越睇得多盤,到Sourcing agent手嘅費用就會越高。

所以喺英國買樓,真係要揀真睇真啲,慎選一個可靠嘅代理,買樓流程順暢,所有事都會事半功倍!

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

18-24/10 本週成交紀錄

本週成交紀錄是一個剛成交的樓盤,位於蘇格蘭East Ayrshire,恭喜梁先生二度成功收樓。今次的樓盤是千載難逢的荀盤,梁先生很幸運地成功成交,一起看看是次的樓盤有多荀吧!這間Cottage Flat位於蘇格蘭East Ayrshire,名為Cumnock的小鎮。

Immigration to Taiwan Application Conditions | Which is Your Best Plan? | JiaYu

移民台灣申請條件全面睇 邊種移民方案最適合你?

本週英國物業的成交紀錄又出爐了!客戶阮先生於6月底、7月初購買的大格拉斯哥荀盤,位於Wishaw的小鎮。事不宜遲,立即來參觀一下樓盤吧。這間Flat位於大格拉斯哥附近的North Lanarkshire的小鎮Newmains。Newmains多年前曾為蘇格蘭的工業重鎮,現已成為熱門住宅區。