fbpx
Charges by Sourcing Agent | JiaYu

一文揭露英國物業Sourcing Agent收費

喺英國購買物業,程序繁瑣得嚟又複雜。因應疫情影響,好多外國人都未必可以飛過去親身睇樓,以及處理買樓流程,呢個時候就需要代理與律師團隊嘅幫忙喇。但係香港人對英國市場唔太了解,究竟可以搵邊個、去邊度搵人幫手?

喺香港,有唔少人會搵地產代理幫手搵盤,而喺英國,都一樣有類似嘅代理,但就分成Estate Agent同Sourcing Agent兩種。

Difference between Estate Agent and Sourcing Agent | JiaYu

Estate Agent與Sourcing Agent的分別

Estate AgentSourcing Agent
服務對象賣家買家
職能為賣家爭取盡量高的成交價代表買家與業主議價,爭取以較低價錢成交
服務費平均為成交價的0.75 – 1.42%
(包括VAT)
不同代理收費不一,一般為£1,000 – 5,000

上述嘅表格顯示,Estate Agent同Sourcing Agent有根本嘅分別,兩者嘅服務對象、職能都完全唔同。

而作為買家,唔熟悉當地市場、又冇門路搵盤,好多時都要靠Sourcing Agent幫忙。但係市面上嘅代理良莠不齊,要搵信得過又唔會甩頭甩尾嘅代理其實都唔容易。

搵錯代理唔止盤源唔靚,仲有可能會俾佢呃錢,向你收取正常範圍以外嘅費用!

The difference of Agent between the UK and Hong Kong | JiaYu

好多香港人都習慣咗搵代理睇樓盤,睇到啱為止,成交後代理先會抽佣。但係其實英國嘅運作好不一樣,代理只會俾提供2-3個盤你,最後成唔成交都好,都要俾£1,000 – 5,000嘅費用。即係話,你越睇得多盤,到Sourcing agent手嘅費用就會越高。

所以喺英國買樓,真係要揀真睇真啲,慎選一個可靠嘅代理,買樓流程順暢,所有事都會事半功倍!

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

18-24/07 本週出租紀錄

本周英國物業的出租紀錄為位於East Kilbride的一房Flat單位,當地社區設施完善,為蘇格蘭著名的市鎮,吸引了不少居民居住。恭喜黃小姐成功租出樓盤,由確認購買指示至收樓約用了兩個月時間。此樓盤租金回報率為12.6%。

永居同入籍有咩分別?申請PR要坐幾耐移民監?

經常會有唔同嘅朋友問,成功移民嘅定義係咩?時常聽到嘅永居即係咩意思?同入籍又有咩分別?喺移民公司嘅角度睇,其實當一個人或者一個家庭成功取得永居身份後,就已經等於移民。跟住不如即刻睇下永居同入籍嘅分別,以及唔同國家對永居年期嘅要求啦! 永居 VS 入籍 永居即擁有在某國合法居住、工作、讀書、自由出入境嘅權利等,同時為當地稅務居民,可以享有不同福利及津貼,例如醫療、房屋、借貸等。 而入籍代表你正式成為該國公民,亦有可能要放棄原有國籍(視乎移民國家接唔接納雙重國籍)。入籍後同永居身份最大嘅分別就係是否擁有投票權、選舉及被選舉權,以及申請政府、公共機構的工作嘅權利。 永居 入籍 居住權 ✓ ✓ 工作、讀書權 ✓ ✓ 自由出入境 ✓ ✓ 申請福利或津貼權 ✓ ✓ 投票權 ✓ 選舉及被選舉權 ✓ 申請政府、公共機構權利

04-10/07 本週出租紀錄

本周英國物業的出租紀錄為位於East Kilbride的一房Flat單位,當地社區設施完善,為蘇格蘭著名的市鎮,吸引了不少居民居住。恭喜黃小姐成功租出樓盤,由確認購買指示至收樓約用了兩個月時間。此樓盤租金回報率為12.6%。