Immigration to Taiwan Application Conditions | Which is Your Best Plan? | JiaYu

移民台灣申請條件全面睇 邊種移民方案最適合你?

講移民,就一定會諗到傳統移民國家:加拿大、澳洲、英國等,但當然呢啲國家嘅申請要求較多、資金要求較高,成功移民嘅難度亦都更高。近年新興嘅熱門移民目的地,適合預算較低嘅港人前往。移民台灣有咩申請要求?又有咩移民類別?點揀最適合自己嘅移民方案呢?

投資移民

最多人提及嘅台灣移民方案,應該就係投資移民喇!好多客戶都應該知道,投資移民只需投放台幣600萬(約HKD$1,620,000)資金,遞交投資計劃書並獲批,喺台灣自行開設公司、投資現有公司、或加盟特許經營生意等。

開設公司後,需要有實際業務運營,聘請兩名以上嘅台灣籍員工,營運三年或以上,並需委託合資格會計師核數。

創業移民

與投資移民相近,比投資移民嘅資金門檻低,但業務性質及創新性等規定則較嚴格。申請人可以個人名義,或最多三名之團隊提交申請。

除了申請人的學歷須為高中或以上外,亦須符合以下其中一項條件:

  • 獲國內外創業投資款項、或於台灣政府認定嘅國際性募資平台募集台幣200萬元以上;
  • 獲中央政府核予創新相關補助金額台幣300萬元以上,或地方政府核予創新相關補助金額台幣100萬元以上;
  • 已獲同意進駐、曾經或現正進駐獲政府認可嘅國際創新創業園區、或者經政府認可嘅加速育成機構;
  • 取得國內外專利權、或獲認可嘅專業技能;或參加具代表性嘅創業、設計競賽獲獎、於國內外具重要性之影展入圍或獲獎者;或申請政府鼓勵外國創業家來台專案計畫通過;
  • 其他經中央目的事業主管機關認定,或推薦申請人具創新能力;

更多詳細說明可到台灣移民署官方網站了解

經台灣審核機關批准許可後,即可取得創業家簽證,初簽一年居留。

續簽條件:

  • 最近一年或三年平均年營業收入達台幣300萬元以上;
  • 最近一年或三年平均年營業開支達台幣100萬元以上;
  • 聘請全職台灣籍員工3人以上。

入籍條件:

申請人同時要符合以下居留條件(即俗稱移民監)即可申請入籍:

  • 連續居留滿1年,1年內只可出境30日,或;
  • 連續居留滿2年,且每年在台居住270日以上,或;
  • 連續居留滿5年,且每年在台居住183日以上。

專業移民

台灣專業移民與我哋常常提及嘅技術移民相近,係專門讓專業人士申請的移民方案。

下列為各種專業人才類別:

  • 在特殊領域之應用工程技術上有成就者,對新興工業、關鍵技術、關鍵零組件及產品有專業技能,或喺公路、高速鐵路、捷運系統、電信、飛航、航運、深水建設、氣象或地震等領域有特殊成就;
  • 具有專業技術能力,並已取得香港或澳門(以下簡稱港澳)政府之執業證書者,包括律師、會計師、技師、建築師及醫護人員;
  • 在學術、科學、文化、新聞、金融、險、證券、期貨、運輸、郵政、電信、氣象或觀光專業領域有特殊成就者;
  • 依公司法設立之公司、經認許之外國公司或經備案之外國公司代表人辦事處聘僱之主管或專門性及技術性人員。

以上的四種類別均有不同審核標準,詳情可到台灣移民署網頁了解更多

留學移民

近年來,都唔少學生赴台升學,完成課程後,其實都有方法讀書移民嘅!

第一種方法,喺台灣完成本科或以上學歷嘅課程後,返回原居地(港澳)工作兩年後,可申請在當地居留;居留滿1年並出境不少於30日、或連續居留滿2年,且每年在台居住270日以上,便可申請在台灣定居。

而另一種方法就係申請人完成本科或以上學歷嘅課程後,依照「僑外生留臺工作評點配額制」進行評點,累計點數達70分或以上及月薪達台幣38,000元或以上,喺第5年更需有月薪台幣42,000元,並喺台灣居留至少5年,先可申請定居。

如何選擇最適合自己嘅移民台灣方案?

當然最重要就係了解移民台灣唔同方案嘅各項條件,同埋移民方案對自己而言嘅可行性。例如你想選擇投資移民,喺台灣開設咩公司好?點樣喺台灣成功營運3年?

去旅行就去得多,但實際上大家對台灣嘅商業環境、風土人情等絕唔會比當地人熟悉。因此,我哋都強烈建議大家,搵有喺台灣註冊嘅合法移民顧問公司作詳細諮詢,了解清楚你嘅需要,符唔符合申請條件,咁就最省時、最萬無一失啦!

想了解更多關於移民台灣嘅資訊,歡迎聯絡我哋嘅客服~

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

10-16/01 本週出租紀錄

是周英國物業出租紀錄將回顧去年7月售出的樓盤,該層Flat位於蘇格蘭的Inverclyde,屬於我們比較少介紹到的區域。恭喜李先生成功成交心儀筍盤,由指示到完成交易只用了不足一個月,簡直神速,感謝蘇格蘭Sourcing Team為客戶勞心勞力。此樓盤租金回報率為18.6%

熱門移民國家政策比較(一)——澳洲、加拿大、台灣技術移民

香港移民潮一浪接一浪,有BNO固之然煩少好多嘢。但若然你冇BNO、又或者唔鍾意英國,都可以考慮下其他熱門移民國家。接下來一連幾篇文章,都會介紹及比較幾個熱門移民國家——澳洲、加拿大及台灣移民嘅政策,首先要介紹嘅移民類別就係技術移民喇!

03-09/01 本週出租紀錄

本周英國物業出租紀錄將介紹連租約買的樓盤,位於North Lanarkshire的小型Cottage Flat,附近有多個熱門住宅區,鄰近格拉斯哥。恭喜沈小姐成功購買樓盤,由預留樓盤到收樓收鑰匙,只用了兩個月左右的時間,在疫情影響下仍算是頗快的速度!此樓盤租金回報率為9.2%。