fbpx

投資產品點揀好?英國物業投資助你財富增值跑贏通脹

市場預期下半年通脹大幅上升,美國預期將會達至5%,更有投資專家預測實質通脹率高達12%!通脹上升即意味現金將會貶值,醒目嘅投資者一定唔會選擇手持現金,咁喺動蕩嘅投資大環境下,投資咩產品先係精明之選?

最新一期iBond認購反應前所未有地熱烈,因應香港連月嚟通脹水平逐漸回升,加上近日市況不佳難以捉摸,無論係「即日鮮」或者預期長線通脹上升而得嘅回報,都成為近日唔少人眼中嘅理想投資產品之一!但係iBond保證利率只有兩厘,與其責住啲錢袋小小回報,不如將呢筆錢投資喺更有利嘅地方啦!

市面上投資產品無數,但係投資回報有高有低,性質都不盡相同,咁你拎住一筆積蓄,到底投資咩最好最適合呢?以下即刻嚟做個比較先啦:

儲蓄保險虛擬貨幣股票黃金海外物業
風險較低較高
平均回報2 – 4%200 – 480%不定2 – 9%
(按近50年價格)
約2-8%
優點– 風險低,適合風險承受能力較低的投資者
– 規劃財富
– 自由流通,買賣自由方便
– 可達高回報
– 避險資產
– 投資回報高
– 流動性高,組合靈活
– 升值較穩定
– 稀缺、不變質,較保值
– 回報穩定
– 升值潛力大
– 有實物
– 槓桿
缺點– 綁定時間較長,靈活度不足
– 中途退保會有損失
– 風險高,市場波動大
– 不受各地政府機關及相關機構認可及保障,或蒙受損失
– 價格波幅大,穩定性較低
– 隨市場因素影響價格及回報
– 視乎買入價位決定回報
– 升值非如預期快
– 匯價風險
– 須慎選投資地區

由上表我哋可以睇到,其實每項投資產品嘅風險同回報都略有浮動,咁點樣揀選最適合你嘅投資產品呢?

當然,一百個人有一百個心目中嘅哈姆雷特,而每個人嘅投資需要同目的都不盡相同,實際最理想就視乎你嘅實際需要而定,不過投資風險較低、能夠賺取穩定回報嘅英國物業的確會係你唔錯嘅選擇。

不如即刻睇我哋主力做嘅蘇格蘭物業,一Click即睇成交紀錄及出租紀錄

投資蘇格蘭細價物業有咩優勢?

  • 投資回報率高達8%以上
  • 物業低於市價
  • 資金要求門檻低
  • 迅速增加現金流
  • 購買物業流程透明

想知更多,歡迎登記免費諮詢聯絡我哋!

家譽於2008年於香港成立,為具有豐富經驗及優良信譽的顧問公司,提供移民、留學、海外物業投資服務。我們團隊結合律師、會計師、法律公證等數十位專業服務人員,致力為客戶提供專業服務、詳細及客觀的分析,用心、細心地為你度身訂造方案。

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
On Key

Related Posts

18-24/07 本週出租紀錄

本周英國物業的出租紀錄為位於East Kilbride的一房Flat單位,當地社區設施完善,為蘇格蘭著名的市鎮,吸引了不少居民居住。恭喜黃小姐成功租出樓盤,由確認購買指示至收樓約用了兩個月時間。此樓盤租金回報率為12.6%。

永居同入籍有咩分別?申請PR要坐幾耐移民監?

經常會有唔同嘅朋友問,成功移民嘅定義係咩?時常聽到嘅永居即係咩意思?同入籍又有咩分別?喺移民公司嘅角度睇,其實當一個人或者一個家庭成功取得永居身份後,就已經等於移民。跟住不如即刻睇下永居同入籍嘅分別,以及唔同國家對永居年期嘅要求啦! 永居 VS 入籍 永居即擁有在某國合法居住、工作、讀書、自由出入境嘅權利等,同時為當地稅務居民,可以享有不同福利及津貼,例如醫療、房屋、借貸等。 而入籍代表你正式成為該國公民,亦有可能要放棄原有國籍(視乎移民國家接唔接納雙重國籍)。入籍後同永居身份最大嘅分別就係是否擁有投票權、選舉及被選舉權,以及申請政府、公共機構的工作嘅權利。 永居 入籍 居住權 ✓ ✓ 工作、讀書權 ✓ ✓ 自由出入境 ✓ ✓ 申請福利或津貼權 ✓ ✓ 投票權 ✓ 選舉及被選舉權 ✓ 申請政府、公共機構權利

04-10/07 本週出租紀錄

本周英國物業的出租紀錄為位於East Kilbride的一房Flat單位,當地社區設施完善,為蘇格蘭著名的市鎮,吸引了不少居民居住。恭喜黃小姐成功租出樓盤,由確認購買指示至收樓約用了兩個月時間。此樓盤租金回報率為12.6%。